Categories


Authors

Masterat In Suedia

Masterat In Suedia

Sunt de-a dreptul uimită de primele trei zile de școală! Tehnic sunt cinci, dacă se pun la socoteală și cele doua zile de introducere în MDH (Mälardalen Högskolan) pe care le-am avut săptămâna trecută, în care studenți din ani mai mari (sau mai mici calculând că acum fac parte din primul an de master) au organizat niște momente de prezentare a universității, câteva tururi prin oraș și ne-au explicat cum se folosesc toate platformele digitale ale școlii (care sunt destule). Toate astea s-au întamplat joi și vineri, ca pe urmă, luni, să fie introducerea în programul meu de masterat în Inovație și Design, cu profesorii de curs, iar marti să încep deja lecțiile propriu-zise. O să vă împărtășesc câteva impresii după aceste trei zile de școală. 

Primul lucru pe care l-am remarcat este că profesorii sunt super tari! Sau cel puțin așa par la început (totuși nu prea văd să-mi schimb părerea). Aici nu se simt diferențele de vârstă sau de studii când vine vorba de a comunica cu studenții. Am fost tratați încă de la bun început ca niște oameni care vor să își îmbogățeasc cunoștințele și să evolueze într-un domeniu pe care se găsește peste tot în jurul nostru dar care are totuși nevoie de multă cercetare prealabilă - Designul și Inovația. Ba mai mult, în prima zi am fost invitați să mâncăm prânzul (asigurat de școală) în cancelaria profesorilor, sau white board room. Ni s-a specificat faptul că acolo intră de obicei doar profesorii, dar pentru că acum noi suntem la master, suntem tratați egali, deci avem și noi acces în sală, mai ales pentru că există posibilitatea ca într-un viitor apropiat să ne întâlnim ca și colegi, dacă unii dintre noi vor rămâne în continuare în școală la doctorat. Abordarea pe care au avut-o ne-a făcut pe toți să ne simțim relaxați și să colaborăm într-un alt mod. A! Era să uit să menționez că printre salatele primite la prânz au existat atât variante carnivore cât și vegetariene, lucru pentru care am fost extrem de recunoscătoare. 

mdh.jpg

 

In total suntem 16 studenți, și din câte am dedus, eu sunt a treia cea mai mică din punct de vedere al vârstei, majoritatea fiind persoane care fie au lucrat deja pentru diverse companii și simt nevoia să aprofundeze informația acumulată până în prezent, fie au propriile afaceri pe care își doresc să le dezvolte. Mi se pare un lucru pozitiv că oameni chiar se preocupă de evoluția lor și iși doresc să mai înțeleagă încă ceva dintr-un domeniu extrem de vast, unde nu există "Așa e bine! Așa e rau!". Toate ideile sunt acceptate atâta timp cât presupun o reflectare personală al unui punct de vedere susținut. 

După primele trei zile am simțit că fac parte dintr-un workshop internațional cu coordonatori foarte bine instruiți, nu dintr-un program de master. Am făcut tot felul de exerciții de grup ca să ne cunoaștem mai bine, au fost puse în permanență întrebări despre cum ne simțim și ce opinii avem față de subiectul discutat, am fost invitați imediat într-o platforma online, unde profesorul de curs a adăugat pentru toată lumea o mulțime de materiale (și adaugă în continuare), de la capitole din cărți de specialitate, articole științifice, ghiduri de curs și până la planul școlii și unde se gasesc clasele în care ne vom întâlni (existând mai multe campusuri). În aceste zile am primit toate informațiile de care avem nevoie ca să ne fie bine și să lucrăm cât mai sistematizat în viitoarele două luni. În același timp mi-am dat seama că am fost admisă la o școală cu un nivel ridicat și că oamenii de aici nu pierd timpul, sunt foarte organizați iar studenții dispun de toate resursele pentru a lucra cât mai bine. Și pe lângă asta, de acum încolo va trebui să combin arta cu ingineria și filosofia, să scriu rapoarte științifice, să lucrez analitic și să gândesc ca un manager pentru a descoperi lumea din jur prin noi perspective.

Pe scurt, sunt foarte încântată de acest masterat în Inovație și Design și chiar dacă acum a început printr-un val mare de informație, nu-mi fac griji că n-o să-i dau de cap, pentru că e frumos și e așa cum o școală ar trebui să fie.

 

Nunta organizata într-o saptamâna 

Nunta organizata într-o saptamâna 

Prima Experienta Cu Scoala Suedeza

Prima Experienta Cu Scoala Suedeza